Blog

dag van vertrek

24-10-2016 22:43

Om kwart over zes begon de terugreis naar Wierden en Meppel. Een voorspoedige reis, met een verwisseling van paspoort bij de controle.  Dit was een vooropgesteld plan van de douane, om te controleren of ze hun werk goed uitvoerden. Harry viel al snel door de mand toen zijn geboortedatum werd gevraagd. Die wist hij namelijk niet.  Al met al was iedereen snel door de controle heen.
Even shoppen,  even eten en boarden.
Om half 5 zijn we veilig in Nederland gearriveerd. We werden opgewacht door Aline! SUPER Aline!      
Om 19:15 komen we aan in Wierden.
Wat een mooi ontvangst met familie/vrienden.  En dan is het zover. De groep van Meppel gaat verder. Het afscheid is gekomen. 

Vele woorden zijn er geschreven of gezegd vandaag. Als webmasters nog een laatste woord.


Wauw wat was het een mooie reis en met TOP mensen! Zoals Bram al zei wij hebben er vele vrienden bij gekregen. 
Dank jullie wel voor alle mooie, emotionele, uitdagende en fijne momenten. Wij hadden het voor geen goud willen missen. Tot snel bij de reünie!

Lieve groeten,
Sifra en Joyca

Zondag, de laatste dag in Israël

23-10-2016 21:01

Zondag 23 oktober 2016.                                                                           


Deze ochtend worden we wakker in Mitzpe( betekent uitzicht) Ramon in de woestijn Paran (Negev woestijn). Na een uitgebreid ontbijt rijden we naar de krater van Ramon. Vanaf de Kameelberg ( een soort rots dat lijkt op een kameel) hebben we een prachtig uitzicht over de krater en het stadje Ramon.

We lopen terug langs de steile rand van deze krater waar we plots verrast worden door een kudde steenbokken.

 Na deze wandeling houden we een kerkdienst in het hotel.

Pieter heeft gekozen voor schriftlezingen uit Numeri 10 en 13, omdat wij ons, net als Mozes en het volk Israel, bevinden in de woestijn Paran. Ook in de liederen komt het woord woestijn steeds terug. 

De bestemming voor de collecte is voor Jeminal; Dit is een tehuis in de buurt van Betlehem voor Arabische kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. 

Na de lunch bezoeken we een project van het Joods Nationaal Fonds Holland (JNF). Hier wordt afvalwater gezuiverd. Even verderop is het Koning Willem Alexander waterproject waar het gezuiverde water opgeslagen wordt in een reservoir.

Van hieruit gaan we naar het Visitor Center Makhtesh Ramon. (Makhtesh Ramon is de grootste erosiekrater ter wereld). Hier hebben we naar een film gekeken waaruit blijkt dat de woestijn niet altijd dor en droog is maar dat er m. n. in de lente ook prachtige planten kunnen groeien. Ook kunnen we hier nog even langs enkele hokken met kleine woestijndieren lopen.

Tenslotte bezoeken we de Carpentry (= timmermanswerkplaats). Dit is een heuvel die gevormd is uit op elkaar geschoven gekristalliseerde zandsteenblokken . Deze blokken hebben de vorm van een 6 hoek.

Weer onder aan de heuvel gekomen splitst de groep zich op; een deel gaat wandelend naar boven (zo'n 6 km met ruim 300 meter hoogteverschil) en de rest kiest voor het gemak van de bus.

Zo zijn we bijna aan het eind gekomen van een onvergetelijke reis; heel veel gezien en gehoord, samen indrukwekkende liederen gezongen , genoten van een heerlijk klimaat en lekker eten. Dit alles met een fantastische groep.

Zaterdag 22-10

22-10-2016 22:41

Sabbath shalom,

Laatste ochtend in Jeruzalem. De gastvrouw van het hotel komt ons gedag zeggen in de bus en wenst ons Gods zegen, ook voor de thuis blijvers.

We vertrokken uit een stil Jeruzalem. Ongelooflijk dat alles stil ligt. Sommige straten in Jeruzalem zijn zelfs afgezet voor verkeer.  Jeruzalem ligt op het hoogste punt, 

+ 800 meter boven de zeespiegel, en we dalen vandaag af naar het laagste punt.(dode zee -426m)

We zien een betonnen muur van 80 km door Jeruzalem, waarachter de Arabieren wonen.

Als we op zeespiegel nivo zijn, strappen we even uit de bus voor een overview en sommigen nemen de kans waar om een ritje op de kameel te maken.

We rijden verder en komen langs Jericho en Qumran (waar de dode  zee rollen zijn gevonden) Bij Ein Gedi ( =bok hij het water) maken wee een wandeling  door de woestijn. We lopen naar de bron van David waar hij een slip van de mantel van Salomo afsneed. Hier zingen we Psalm 23, de Heer is mijn herder...

We rijden verder langs de Massada, de berg van Sodom en de Dead Sea works naar de Negev. Bij de Field school in de Arava, gebruiken we de lunch. En na de lunch krijgen we een rondleiding. Midden in de woestijn wordt de aarde vruchtbaar gemaakt. Onderweg naar onze eindbestemming van vandaag, gaan we uit de bus en zingen: de Steppe zal bloeien. In Mitzpe (=uitzichtpunt) Ramon vinden we ons onderkomen in Ramon inn, een prachtig hotel met een fantastisch buffet. Na het eten nog even een wandelingetje en koffie in een bedoeinetent, waar Eli ons prachtige verhalen vertelde.

Vrijdag 21-10

21-10-2016 22:13

Onze gids zegt: Sa (gaan), en we gaan onze dag beginnen.

Een rijden door het gebergte van Judea richting Anne Frank Memorial.

Hier zijn 6 miljoen bomen geplant.

De bus parkeert en wij lopen samen ongeveer 1 km zo naar de plaats waar het monument staat.

Het monument is gemaakt door Piet Cohen in 1911

Het is een mooi monument gemaakt met een bankje ervoor, zodat je in rust kunt bedenken, beleven wat de 6miljoen mensen is overkomen.

Het monument symboliseert dat Anne dag aan dag vanuit haar kamer tegen de kastanjeboom aan keek.

We maken hier een groepsfoto, we zitten mooi op de stenen tussen de bomen en zingen samen: Als het leven soms pijn doet . . .  Dat U mij gedragen heeft.

En we zijn stil . . .

We gaan onze dag vervolgen en rijden richting het zuiden, door het land van Simson

en Dan, naar de voet van de heuvels van Judea.

We komen voorbij een nieuwe stad, de stad Bet Shemesch.

Wat betekend Huis van de Zon.

We rijden door de Elan Valei, de bus stopt, we kijken uit over de Valei waar David Goliath versloeg en onze gids verteld over de geschiedenis.

De Elan Valei is een groen gebied, waar we druivenvelden zien en op de velden de pompoenen zien groeien.

Onze reis vervolgt en rijden we door gebied met witte steen, dit is mergelsteen.

In dit berggebieden zijn duizenden grotten gevonden en catacomben.

Wij bezoeken een klokvormige grot.

De industrie gebruikte deze mergelsteen voor bouwen, werd ook als graven gebruikt in de Byzantijnse tijd.

Het is nu mooi bouwmateriaal voor pleisterwerk.

Onze stop is bij de catacombe uit de Arabische tijd.

We wandelen erheen en er doorheen, mensen krijgen hier inspiratie, zo zien we een groep mensen aan het mediteren in een kring.

Wij als groep pakken ons liedbundeltje en zingen samen: Eens als de bazuinen klinken . . . En met deze akoestiek klinkt dat . . . Hoe mooi!

We lopen richting uitgang en er is een spontaan moment dat Daniëlle zingt: De Vrede van God . . .en wij zijn het achtergrond koor . . . Hoe mooi!!

We vervolgen het programma en gaan de lunch gebruiken bij Bet Guvrin.

Dit is een wijnkelder waar we een voortreffelijke lunch krijgen en natuurlijk de wijn proeven!  En zo ontstaat spontaan het idee om wijn mee te nemen naar onze gemeente voor de avondmaalsviering, als cadeautje van onze groep.

We gaan weer verder met de bus over de Aartsvadersweg richting Bethlehem.

Door dit berggebied van Bethlehem is een weggemaakt met tunnels en viaducten rond Bethlehem heen. Want we mogen niet door Bethlehem heen ( is palesteinsgebied).

Zo rijden we door naar gebouw van de Knesset, het Israëlisch Parlement.

Dit is onze 2e kamer.

Hier staat in groot formaat de Menora voor, de 7 Armige kadelaar, en we krijgen de interessante geschiedenis van de menora met uitleg over de afbeeldingen.

We vervolgen onze reis en rijden Jeruzalem binnen, zien de Erasmus brug (zelfde als in Nederland) hier ligt ons hotel vlak bij, en we lopen nog even over de vrijdag markt, en gaan naar onze hotelkamer, en besluiten de dag met een gezamenlijk diner in het Jeruzalem Gold Hotel.


Donderdag oude stad Jeruzalem en een vrije middag

21-10-2016 07:39

Na het ontbijt vertrokken we met de bus naar de oude stad. Voordat we in de bus stapten kregen we allemaal een lunchpakket mee.
6 mensen van onze groep zijn vanmorgen al vroeg vertrokken naar de Dode Zee.
Wij rijden eerst naar de Jaffapoort. Hier verlaat iedereen de bus en de rest van de dag gaan we een stukje Jeruzalem te voet verkennen.
We lopen naar The Tower of David Museum. In dit museum zie je een combinatie van archeologie en het verhaal betreffende 4000 jaar Jeruzalem.
Tot 1860 woonde iedereen binnen de muren van de stad. Daarna werden er ook wijken buiten de stad gebouwd.
In 1898 wordt de Jaffapoort groter gemaakt om ruimte te maken voor Keizer Wilhelm 2 en zijn gevolg.
De toren die op de Davidscitadel staat is door de Ottomanen (Turken) gebouwd en heeft dus niets met David te maken.
De molen die in de nieuwe wijk staat was een teken van vooruitgang.
Hierna gaan we het museum in en begint Eli te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Jeruzalem. Het begint met het kopen van een dorsvloer door David, deze dorsvloer lag tussen Juda en de 10 andere stammen, hij heeft er de hoofdstad van gemaakt.
Zijn zoon Salomo begint met de bouw van de tempel. David mocht dat niet vanwege zijn levensstijl. De stad wordt door latere koningen verder uitgebouwd.
In 580 voor Chr. wordt de tempel verwoest en het volk weggevoerd naar Babel en komt 70 jaar later terug onder leiding van Nehemia en ze gaan de stad ommuren (Nehemia 2:17). Komt en laat ons Jeruzalems muur opbouwen....
Nu wordt begonnen met de bouw van de 2e tempel.
In 164 wordt ten gevolge van het oprukkend Hellenisme varkens geofferd in de tempel.
Hierdoor ontstaat er een opstand geleid door Judas de Maccabeër en hij verjaagt de Grieken en ze reinigen de tempel en de menora brandt weer. Het lichtjesfeest Chanoeka ontstaat hier, het wordt ook in december gevierd.
Herodus breidt de tempel verder uit. In 70 na Chr. wordt de tempel verwoest door de Romeinen. Daarna wordt het Heilige land door de kruisvaarders, Saladin, de Ottomanen, de Mammelukken overgenomen. Hierna wordt het een mandaat van de Engelsen.
Op 15 mei 1948 wordt de huidige staat Israël door David Ben Goerion uitgeroepen na de onafhankelijkheidsoorlog. De oostelijke stad valt onder Jordaans bestuur. In 1956, 1967, en in 1973 worden er nog oorlogen uitgevochten met Israëls buurlanden. Hierna valt de hele stad Jeruzalem onder Israëlisch bestuur.
Aansluitend aan het museumbezoek leidt Eli ons naar boven op de stadsmuur. Vanaf de stadsmuur heb je een mooi uitzicht over de oude stad. Bij de Herodespoort gaan we naar beneden en splitst de groep zich.
Wij gaan met een groepje eerst op een grasveldje buiten de poort ons lunchpakket opgegeten.
We lopen naar de Olijfberg, via het Kidrondal en bezoeken de Hof van Getsémané. En de plek waar Jezus bad: Vader, als U het wilt, laat deze beker aan mij voorbijgaan.......(Lucas 22:42-44). We bezoeken de naastgelegen kerk.
Hierna gaan we terug door het Kidrondal naar de Leeuwenpoort. Direct na de poort nemen we een kijkje in de tuin van Bethesda.
Dan volgen we de weg die Jezus met het kruis gelopen heeft (Via Dolerosa).
Onderweg worden er allerlei souvenirs gekocht bij de kleine winkeltjes.
We bezoeken de Heilige Grafkerk. Hier bevinden zich de plaatsen waar Jezus is gekruisigd, gebalsemd en begraven.
Dan lopen we verder naar de Klaagmuur. De mannen naar het mannengedeelte en de vrouwen naar het vrouwengedeelte.
Hierna lopen we weer terug via de Jaffapoort naar ons hotel.
We hebben een lange en indrukwekkende tocht gemaakt.

woensdag 19-10

19-10-2016 22:51

Woensdag 19 oktober Om heel ietsje voor 9.00uur verlaten we met z'n allen Tiberias. We rijden langs Jordanië naar beneden. We stoppen nog even bij een andere doopplek bij de Jordaan, Kasser El Jahud genaamd. Aan de overkant van de Jordaan zien we dus ook Jordanië. Als we weg willen gaan worden we opgehouden door een hele stoet Arabische en joodse vrouwen. Het is een vrouwenbeweging. Zij lopen voor de vrede. Heel indrukwekkend om te zien. Mensen vragen ons waar we vandaan komen en zeggen; "wij hebben jullie nodig" "bid voor". We klappen met hun mee..... Daarna rijden we door naar Jericho..... de oudste stad van de wereld. We zien de vijgen boom waar Zacheus in de boom klom om de Here Jezus te zien. Boven op de top staan kleine huisjes bij elkaar. Kleine steden bestaan uit zo'n 1000 man. De stad Jericho mocht niet herbouwd worden. Dat dit beschreven werd, heeft niet geholpen. In de tijd van Christus is de heuvel verlaten. Er werden hier paleizen van Herodes gevonden. Op de top stond een oud bizantijnse kerk. In 614 was er in Jericho een invasie van perzen en werd er veel vernietigd. Er waren 2 redenen om opgravingen te doen. Of om schatten te vinden of om bijbelse kennis op te doen. Jericho is de oudste ommuurde stad maar er is nog geen muur gevonden. Opgestapelde Heuvels noemen ze een Tel. Daarna kregen we een heerlijke lunch en hadden we even een siësta. We mogen shoppen..... Nu rijden we naar de bergen van Judea richting het klooster St. George. De Kloof boven de kerk is de kloof van Elia. Het is flinke wandeling maar we zien zoveel moois dat het ondanks de warmte zekers de moeite waard is. Dan volgen we de hoofdweg tussen Jeruzalem en Jericho. Jeruzalem is zoals we weten de hoofdstad Israël. Zodra we door de tunnel komen zijn we in Jeruzalem. Hoe bijzonder is het om hier te mogen zijn..... We stoppen even en staan dan op de mt. Scopus (berg dus) We treffen daar SGP-er van der Staaij Hij is hier voor een conferentie. We vervolgen de weg richting ons hotel Al met al weer een super gave dag. En we zijn nog maar op de helft......

dinsdag

18-10-2016 23:03

Na een heerlijk ontbijt rijden we naar de noordkant van het meer van Tiberias.
We stoppen bij Korazim.Een verlaten plaats verwoest door een aardbeving.Alles wat er nog stond, was gebouwd met donkere bazalt.
Wij zingen heerlijk samen twee liederen.
Vervolgens brengt de bus ons naar hoge plek waar we wandelen naar een droog stuk grond met een prachtig uitzicht op het meer.   Op deze plek denkt men dat Jezus de bergrede heeft gehouden.     

Pieter las er nog een stuk uit voor.

We zongen lied 18: Oh Heer die onze vader zijt..denkende  aan twee overleden mannen die er de vorige reis nog wel bij waren.
Samen bidden we het Onze Vader en nemen een moment van stilte.      
We lopen de berg af en gaan  richting  een kerk aan het meer.Op deze plek heeft Jezus Petrus in zijn hart gekeken.  De dames moesten hun sjaaltjes en rokjes tevoorschijn halen.
Kursi is onze volgende stop.
Hier zagen de overblijfselen van een tempel.
We zingen hier Lof zij de Heer.
Daarna een mooie klim naar boven.Hier verteld onze gids ons het verhaal van de bezeten varkens die van de berg afspringen.
Een heerlijke lunch in Ramot volgt.    
We genieten enorm.
Als extraatje gaan we een boottocht maken over het meer van Tibereas.
We hebben superveel lol: er is tijd voor foto's zang en dans.     
Als laatste rijdt de bus ons naar Yardenit bij de Jordaan.Vele andere mensen laten zich hier dopen.   Bij het water zingen we ter nagedachtenis aan een kindje een prachtig lied.
Voor wie wil kunnen we elkaar herinneren aan onze eigen doop, door met water uit de Jordaan een kruisje te maken op ons voorhoofd.       
Bij het hotel is er lekker eten en dan een vrij te besteden avond.

Tiberias, Nazareth en Zippori

17-10-2016 23:39

Maandag

Na een lange reisdag is de eerste volledige dag in Israël aangebroken. In het Restal Hotel begint de dag met een uitgebreid ontbijt. Een grote club reizigers heeft de avond van te voren afgesproken om de vrije ochtend te starten met een wandeling naar het meer van Tiberias.
Het is stil op straat, het is vandaag nog een feestdag waardoor alles is uitgestorven. Het openbaar vervoer ligt stil, de winkels zijn gesloten en andere mensen zijn bijna niet te bekennen. Besloten is om een half uur eerder te vertrekken, dus vertrekken we met nog een kleine vertraging om tien over half 11 naar Nazareth. Onderweg zingen we het eerste lied: tienduizend redenen. Voor de mensen uit Wierden een bijzonder moment ivm het overlijden van een gemeentelid waar dit nummer bij het afscheid is gespeeld en waarvan het tevens het lievelings lied was. We rijden richting de Arabische wereld dus het is voorbij met de stilte. Zij hebben geen feest.  We rijden door Kahna. 95% van de bevolking is moslims. 5% christen.  De hoofdweg naar Nazareth gaat door dit dorp. Bij de bron in Nazareth stappen we uit om even te wandelen, voordat we naar Nazareth village gaan. We lopen over de markt en bezoeken een kerk en eindigen in een shop.
Na een wandeling over de markt komen we uit voor de kerk der verkondiging. De bus met chauffeur wacht alweer op ons om te vertrekken naar onze volgende bestemming.  We brengen een bezoek aan Nazareth Village waar we terug gaan in de tijd van jezus. Na een interessante wandeling van de herder met de schapen naar Hannah die wol spint krijgen we een maaltijd uit de tijd van Jezus voorgeschoteld. Een zeer geslaagde maaltijd waarna wij vervolgens rijden naar Zippori. In het nationaal park bekijken we de oude stad met veel aandacht voor onder andere mozaïek. De wandeling wordt afgesloten met het bekijken en lopen van de watertunnel. Om 17 uur gaat het park sluiten en is het dus tijd om terug te keren naar Tiberias. In het hotel aangekomen is er nog tijd voor een duik in het zwembad. Een heerlijk diner volgt. Er stond geen avondprogramma gepland, maar we besluiten nog een avondwandeling te maken in Tiberias. Na een drankje lopen we naar het meer van Tiberias en zingen we Abba Vader en Zegen mij. De tocht gaat verder door de verlichtte straten, waarin het inmiddels druk is en het dagelijks leven weer volop bezig is. De dag zit er bijna op en wij kijken uit naar morgen.                            

Zondag 16-10

17-10-2016 00:27

Wakker worden,  de reis naar Israël gaat beginnen. Om acht uur stonden de Meppelers al op het station klaar.  De bus was mooi op tijd en onder begeleiding van Aline vertrokken we naar Wierden. Inmiddels was de kerkdienst in Wierden begonnen voor de reisgenoten. In de bus keken en luisterden we mee. Alles liep volgens plan en we waren om half 12 op Schiphol.  Ook het inchecken en de controle (al moest de hele tas leeg, elk kabeltje/ snoertje en andere elektronica moest op de band en ja ook de schoenen konden uit) verliep soepel. Tijd voor een warme maaltijd dus. Lekker op tijd naar de gate, waar we vervolgens weer uit moesten ivm een controle. Toen konden we om 14:30 boarden en begon de vliegreis tegen 15:00 uur. 4 uur en 10 minuten vliegen. De groep zat verspreidt in het vliegtuig.


Om 18:15 zijn we boven Antalya en duurt de vlucht nog een uurtje.

Na een bus rit van 105 minuten zijn we aangekomen bij het Restal Hotel in Tiberias.  Met als extraatje een maaltijd op de kamer. Daarna nog even een drankje doen...Helaas de bar is al dicht.    

de reis gaat beginnen

16-10-2016 07:36

De mensen uit Meppel gaan aan de reis beginnen. 

Om kwart over 9 hopen we in Wierden aan te komen en rijden we naar Schiphol.

Om kwart voor drie gaan we vliegen. Vanavond een late aankomst In het hotel in Tiberias.

1 | 2 >>

Trefwoorden

De lijst van tags is leeg.